Lounasidun tarina

Toimme itujen kasvatusidean maahan Iso-Britanniasta vuonna 1976, ensimmäisenä kotimaisena yrityksenä.

Toimintaa kehitettiin 10 vuotta, ja vuonna 1986 perustettiin Lounasitu Ky, joka sittemmin muutettiin vuonna 1993 osakeyhtiöksi tuottamaan ituja kasvaville kotimaan markkinoille. Kysyntää riitti ja uusia yrityksiä syntyi kuin sieniä sateella, mutta oman määrätietoisen ja pitkäjänteisen toimintamme avulla onnistuimme kuin onnistuimmekin pysymään pystyssä ja säilyttämään asemamme Suomen suurimpana.

Olemme kaikkiaan toimineet alalla jo yli 40 vuoden ajan, joten voisin sanoa ja sanonkin, hyvällä omalla tunnolla, että se ei ole ollut helppoa! Lamoja ja vastoinkäymisiä on matkanvarrella riittänyt, mutta niistä kaikista on aina selvitty. Muuntautumis- ja uudistautumiskyky ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka yrityksen on otettava huomioon muuttuvassa maailmassa. Tosin oman osansa ovat tehneet myös legendaariset tuotteemme, jotka tehdään samalla rautaisella ammattitaidolla, kuin ennenkin, ja jotka vuodesta toiseen ovat pysyneet ihmisten kauppakasseissa ja ruokapöydissä ympäri Suomen. Suurin Kiitos kaikesta tästä kuuluu teille, Arvoisat Kuluttajat!

Puhtaiden ja tuoreiden itujen tekeminen ei ole helppoa! Erilaisia kohuja iduista ja niiden tautiriskeistä on maailmalla ollut ja tulee olemaan edelleen. Haluan kuitenkin, että tiedätte tämän:

Vuonna 2011 EU rankkasi suomalaisen Lounasidun koko Euroopan puhtaimmaksi ja tarkimmaksi itutehtaaksi. Lounasidun omavalvontasuunnitelman pohjalta luotiin samalla yhteiset pelisäännöt koko EU alueelle, puhtaiden ja turvallisten itujen tuotantoon, sillä tuotanto muissa EU maissa ei ollut niin valvottua ja säädeltyä, kuin meillä Suomessa. Tätä varten perustettiin koko Euroopan iduntuottajien yhteinen kattojärjestö ESSA joka toimii linkkinä iduntuottajien ja EU:n lainsäädännön välillä. Voimme ylpeydellä sanoa, että olemalla vahvasti mukana EU:n päätäntälainsäädännössä, voimme osaltamme turvata kaikille Eurooppalaisille ihmisille puhtaita ja turvallisia ituja.

Lounasitu Oy on myös sertifioitu Laatutarha-ohjeiston mukaan joka oikeuttaa Puhtaasti kotimainen -merkin käyttöön. Tämä todistus kattaa itujen tuotannon tuoteturvallisuuden sekä ympäristön ja työntekijät huomioivan tuotantotavan. Avaa tästä Laatutarha-auditointitodistus (2023).

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira myös arvioi säännöllisesti yritysten elintarviketurvallisuutta ja myös Lounasitu Oy on tässä mukana. Tulokset julkaistaan Oiva-järjestelmän kautta. Täältä näet viimeisimmät Lounasidun Oiva-tulokset.

Mediapankista voit ladata Lounasitu™ tuote- ja logokuvat.

Lounasitu Oy on Euroopan iduntuottajien järjestön, ESSA:n (European Sprouted Seeds Association) jäsen.

Sirkkalehtimerkki

Sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa tuotteen kotimaisuuden.

SV AA LOGO Lounasitu Oy FI 398998 Web

Suomen Vahvimmat -sertifikaatti on merkki yrityksen positiivisista taloudellisista tunnusluvuista, luottokelpoisuudesta, taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä.